בר/ בת מצווה לבני נח, מתוך "מעגל החיים לבני נח" – הרב אורי שרקי.
מה זה אומר להיות בר או בת מצווה?
פרושו להיות מחוייב במצוות וראוי לקיים מצווה.
היהדות קבעה את גיל 13 לבנים ו12 לבנות. לפני גיל זה יהודי לא נחשב לאישיות משפטית מבחינת חיוב המצוות ואחרי זה הוא נושא באחריות מלאה במצוות. יש עליו כבוגר כבר אפילו סנקציות על עבירות.
מתי בן נוח הוא בן או בת מצווה?
מתי בעצם בן או בת נח מחוייב במצוות? זה שאלה חשובה למשל כשיקומו בתי דינים בבוא הזמן שישפטו על פי מצוות בני נוח. כמו כן, מתי אדם מרגיש שהמעשה מדבק ומקרב אותו לקב"ה? על כך נחלקו הפוסקים בספרות הרבנית.
יש ברבותנו שאמרו שזה כמו ביהדות, גיל 13, כך לגבי בני נוח.
יש כאלה שאמרו שגם ילד שמבין מה זה מצווה הוא מחוייב.
יש דעה שלישית של הרב קוק שהיא יותר מסתברת בעיני, שאמר שזה משתנה בכל חברה וחכמיה ושהם יקבעו מה הגיל המתאים לקבלת המצוות.
נשאלתי על ידי קהילות בני נוער בעולם ועניתי להם בצורה שונה לפי הרקע שלהם.
לדוגמא, כשנשאלתי על ידי קהילה בפיליפינים עניתי שאצלם זה גיל 14-15. בקנדה אמרתי להם גיל 17, כי הבגרות בעולם המערבי היא מאוחרת הרבה יותר לעומת העולם המזרחי, שבה אדם מפרנס את משפחתו בגיל צעיר יותר.
כשאדם מגיע לגיל שהוא לוקח אחריות על חייו — אז הוא הגיע לגיל ה"בר/ בת מצווה". יכולה להיות ועדה שתקבע את בגרותו הנפשית והפיזית ויכולתו לעמוד במטלות והיא תקבע את הגיל הממוצע לאותה חברה.
מה עושים ביום הבר מצווה?
ביום בר המצווה ראוי לעשות מצווה לראשונה באופן מחייב. לדוגמא אצל יהודים, הנחת תפילין.
אמנם תרגל את זה קודם, אבל כמצווה זה ביום הבר מצווה. היות ואצל בני נוח לא מצאנו הנחת תפילין — הם לא יכולים להניח תפילין. אבל מצאנו שלגבי אברהם אבינו אומר הקב"ה : " כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ ה' לַעֲשׂוֹת צְדָקָה ומשפט". מכאן למד התלמוד שבני נח מחויבים לצדקה וחסד. לכן חתן בר המצווה או קבוצת נערים או נערות ראוי שיעשו מעשה טוב באותו יום, עשיית חסד עם הזולת, דאגה לנזקקים וכאלה שצריכים תמיכה, ושזה יהיה טקס של מעשה טוב בחברה באותו יום. מן הראוי שאותם אנשים יתנו בטקס דרשה בפני הציבור שידברו על קבלת המצוות, על האמונה באלוהים, ואהבת כל האדם והתפקיד המיוחד של ישראל בעולם והתודה שמחויבים לאותה אומה שמיטיבה עמה.
מקובל לעשות גם להביא מתנות לחתני הבר מצווה. זה מאוד משמח אותם ואפשר לעשות גם פעילות כמו סעודה חגיגית בבית או בטבע. אני מציע לא להוציא יותר מדי הוצאות ולבזבז. כי יש נטיה להוציא יתר על המידה וזה לא ראוי להגזים, אבל "ברכת שהחיינו" על משהו חדש בהחלט ראוי כדי שזה יחקק בזכרונו כחויה מכוננת חיובית לבניית אישיותו וזהותו.