הרב אורי שרקי

אלפי שיעורי תורה לצפייה, האזנה והורדה (MP3)

ספר בראשית 10# – מהרקיע אל השמים (קהילת בית יהודה)

ספר בראשית 10# – מהרקיע אל השמים (קהילת בית יהודה)

פרשת בראשית, פרק א פסוקים ו-ח

"מים" זאת מילה בלשון רבים של "מה".  כל מה. המילה "מים" מציינת את כללות המציאות, ללא אבחנה. המים זה חומר מדבק. הרקיע לעומת זאת עניינו להבדיל. רקיע מלשון רקוע. לרקוע זה למרוח דבר באופן קבוע. כלומר, זה ראשית המחלוקת.

כדי להבין את ההבדל שיש בין הציווי לבין המציאות אפשר להשתמש במשל של המראה החד כיוונית: תלוי מאיזה צד מסתכלים. ההבדלות הם תמיד ממטה למעלה ולא ממעלה למטה. מבחינתנו אנו העומדים למטה אנחנו רואים חילוקי מדרגות ומחלוקות במציאות. אבל ממבט עליון, מצד המים אשר מעל לרקיע, אין מה שמבדיל מהמים אשר מתחת לרקיע. 

"ויהי כן" הכוונה: כמו הציווי, בערך. המציאות תמיד נמוכה יותר מן הציפייה.

המשמעות של המילה "עשייה" היא: דבר מושלם. כמו "ועשתה את ציפורניה", שיהיו מתוקנים. "ויעש א-להים את הרקיע" – הכוונה: הרקיע לא צריך תוספת, אין ברקיע התפתחות, לפחות מבחינת זמנו של האדם.

אם א-לוהים קורא לרקיע "שמים" אני מבין שהרקיע  זה לא שמים. ויקרא א-לוהים לרקיע של עכשיו על שם השמים של פסוק א'. "ויקרא א-להים לרקיע שמים", זה רק דומה. הרקיע מזכיר לנו את השמים, אבל השמים זה העולם הערכי המוחלט, העולם של המידות האבסולוטיות. 

כאשר אדם מתבונן בכחול של הרקיע זה נותן לו יראת שמים. "ויקרא א-להים לרקיע -כאשר אתה מסתכל ברקיע, אז — שמים"- אתה שם לב שיש גם משהו מעליך. אם אנחנו מסתכלים על הרקיע בתור שורש ההבדלות, הן גם מסבירות לנו שיש עולם ערכי עליון. על ידי הרקיע אתה זוכר את השמיים. 

"יום שני" – השני להיות אחד. כל יום יוצר עולם בעל משמעות מיוחדת לו.


שיעורי הרב אורי שרקי בספר בראשית שניתנו במסגרת השיעור היומי בקהילת "בית יהודה" – כל שיעור באורך עשר דקות בדיוק.

להצטרפות לשיעור היומי לחצו כאן

ווטסאפ: http://tiny.cc/yomiravcherki

טלגרם: https://t.me/yomirc

לפניות: 

https://wa.me/message/E6OP25O34AVSL1

beit.yehouda7@gmail.com

Support the show